START  |  SITEMAP  |  PRINT

Se vores præsentationsvideo.
Klik her.

Eller se den på din telefon ved at scanne QR-koden
Hydraulisk Kalk og Mørtel

Hydraulisk kalk og mørtel

St. Astier ægte og naturlig hydraulisk kalk(NHL) er en mild og venlig type kalk, som typisk bruges til restaurering og vedligeholdelse af gamle bygninger, men pga. de mange gode egenskaber også til nybyggeri.

Kalken fra minen i St. Astier i det sydlige Frankrig har været kendt i årtusinder for sine specielle egenskaber, og romerne brugte den i stor stil. I 1851 begyndte man at producere kalken industrielt, men efter de gamle traditionelle metoder, som stadig benyttes i dag, hvor man er gået over til computerstyrede fabriksprocesser. Det skal bemærkes, at minen i St. Astier er en af de få tilbageværende producenter af hydraulisk kalk, hvilket skyldes den meget rene kalk i minen og en effektiv produktion.

Den naturlige hydrauliske kalk(NHL) fra St. Astier bruges til fremstilling af mørtel ved blanding med grus eller sand af passende grovhed. Mørtlen bruges til f.eks. opmuring, fugning, pudsning og reparation, som i modsætning til cementholdige tunge mørtler bliver let, smidige, elastisk og diffusionsåben.

En mørtel, som er let og smidig bevirker, at murværket kan bevæge sig uden, at der opstår revner og sprækker. Med NHL mørtel fra St. Astier bliver murværket i stand til at optage mindre sætninger og bevægelser, som altid vil være i et byggeri.

En diffusionsåben mørtel giver murværket lov til at ånde. Med NHL mørtel fra St. Astier kan murværket ånde, så gener som råd og svamp elimineres til gavn for indeklimaet.. Et sundt indeklima er godt mod allergiproblemer og øger livskvaliteten for alle, som opholder sig indendørs.

Kalktyper: Overordnet skelner man mellem to typer kalk: Lufthærdende kalk(hydratkalk, kulekalk, etc.), som hærder med CO2 og så hydraulisk kalk, som hærder med vand. NHL kalk fra St. Astier indeholder begge typer kalk og hærder derfor både med luft og vand, hvilket kombinerer de gode egenskaber fra begge typer af kalk. Ifølge EU-normen EN459, som klassificerer bygningskalk, findes der tre typer:
NHL2(svagt hydraulisk) - som benyttes indendørs eller på porøse overflader, NHL3,5(moderat hydraulisk) – velegnet til de fleste inden- og udendørs mureprojekter, NHL5(stærkt hydraulisk) – anvendes på udsatte steder f.eks. skorstene, rygning og sokler. I St. Astier produceres alle tre typer.

NHL kalk fra St. Astier leveres også som færdigblandet tørmørtel, så der kun skal tilsættes vand. Der findes færdigblandet mørtel af alle tre kalktyper og med forskellig grovhed af sand, så der også findes en færdigmørtel til enhver opgave.

Anvisning: Blanding af mørtel sker bedst i tvangsblander i 10-15 min. Blanding af mørtel skal altid ske efter rummål og ikke efter vægt. Blandingsforholdet mellem kalk og grus/sand kan variere fra opgave til opgave, spørg derfor når du køber kalk. Det bedste resultat fås ved at tilsætte vandet langsomt. Mørtlen må ikke blive for tynd.