START  |  SITEMAP  |  PRINT

Se vores præsentationsvideo.
Klik her.

Eller se den på din telefon ved at scanne QR-koden
Trætjære

Trætjære

Hvad er trætjære?

Når man i almindelighed taler om tjære, kan det være enten trætjære eller kultjære, men hvad er forskellen? Og især hvad er trætjære?

Ægte trætjære er udtræk af træ. Trætjære består af harpiks og harpiksolie, som er træets egen naturlige beskyttelse. Trætjære er fremstillet ved milebrænding af træ – stammer eller rødder, hvilket sker i gruber i jorden. Om tilblivelsen af ægte trætjære se i øvrigt: Trætjærens historie (pdf). Sammen med den lyse harpiks kommer en del sodpartikler, som giver tjæren dens farve – heraf navnet trætjære. Trætjære kan i dag også fremstilles industrielt .

Den rødbrune trætjære fik man tidligere hovedsageligt fra Finland, men også Rusland, Sverige og Norge. Sågar i Jylland producerede man trætjære.

Ved at påføre sit træværk trætjære tilfører man det således mere af naturens egen træbeskyttelse. Trætjære bruges som impræneringsmiddel til træværk, og virker ved at danne en beskyttende vandafvisende barriere, som forhindrer svampe og insekter i at gro på og i træværket. Trætjære er ikke et biocid efter EU’s lovgivning og er derfor en almindelig handelsvare. Se i øvrigt Miljøstyrelsens oplysninger herom (pdf).

Kultjære, som har været taget ud af handlen i Danmark i flere år, stammer derimod fra forarbejdning af kul. De forskellige asfaltprodukter, som ligeledes indeholder bestanddele fra kultjære er ikke egnede til at behandle overflader af træ, men kun beton og tagpap, fordi de lukker overfladen.

Trætjære er langt bedre til beskyttelse af træ end kultjære og asfalt, fordi den ikke lukker overfladen, men danner en diffusionsåben beskyttelse, som kan arbejde med træets bevægelser. Trætjære er i øvrigt særdeles velegnet til behandling af alle udvendige træflader som bjælkeender bræddebeklædning, spåntage, vindskeder, kvistflunker, plankeværker mm. Desuden er trætjære også velegnet til alt, hvad der kommer i kontakt med havvand, f.eks. træskibe, bolværker, tovværk og fiskegarn.

Trætjæreprodukter dufter stærkt, mens man arbejder med dem. Man kunne få den tanke, at duften stammer fra opløsningsmidler, men det er ikke tilfældet. Trætjære fra Wolf´s Malervarefabrik er ikke tilsat opløsningsmidler af nogen art. Duften aftager efter en tid.

Trætjære fra Wolf´s Malervarefabrik findes både som milebrændt trætjære og industrielt fremstillet trætjære. Trætjære forhandels som ren trætjære, som gyldentjære dvs. en blanding af 50% trætjære og 50% linolie og som indfarvet trætjære dvs. gyldentjære tonet med jordpigmenter.

Anvisning: Træet grundes med Wolf´s Grundingsolie evt. med trætjære. Efter min. 5 dage og ved høvlede overflader 10-14 dage påføres trætjære i et tyndt lag. Rengøring og evt. fortynding med Wolf´s Trætjærefortynder. Dersom farven ønskes mørkere kan genbehandling foretages efter ca. 6 mdr.. Løbende vedligeholdelse kan foregå med Grundingsolie evt. med trætjære.

Følgende produkter føres:


Wolf´s Ægte Trætjære: Er en ren 100% fyrretræstjære med et højt harpiksindhold, som giver en mørk gyldenbrun farve.

Wolf´s Gylden Ægte Trætjære: Er en kombination af 50% Ægte Trætjære og 50% koldpresset linolie, som giver en gylden sirupsagtig nuance.

Wolf´s Lys Trætjære: Den helt lyse farve fra fyrretræstjæren er helt unik og fremhæver træværkets egen struktur på en virkelig flot og levende måde. Med denne trætjære kan man virkelig udnytte trætjærens fordele uden at farve træet væsentligt. Vær dog opmærksom på, at Wolf´s Lys Trætjære er temmelig mørk den første måneds tid.

Wolf´s Gylden Lys Trætjære: Er en kombination af 50% Lys Trætjære og 50% koldpresset linolie. Fremstår med endnu lysere farve end Lys Trætjære.

Wolf´s Trætjære TA/TB: Er fremstillet af 70% fyrretræstjære og 30% birketræstjære, som giver en flot dyb mørkebrun farve. Wolf´s Trætjære TA/TB kan indeholde ca. 1,5% vand og er også meget anvendelig til medicinske og veterinære formål.

Wolf´s Gylden Trætjære TA/TB: Er en kombination af 50% Trætjære TA/TB og 50% koldpresset linolie, som giver træet en mørk gyldenbrun farve.

Wolf´s Linotjære: Består af 50% trætjære og 50% koldpresset linolie indfarvet med et jordfarvepigment. Wolf´s Linotjære er særdeles velegnet, hvor man ønsker trætjærens egenskaber kombineret med en farve, på f.eks. bindingsværk, gavle o.lign. Wolf´s Linotjære fremstår med en mat farve. Linotjære fås i Sort, Svenskrød og Portgrøn.